Nosí Vaše děti opravdu "zdravé" boty?

  díte I
Rodíme se bez bot, s naprosto dokonalými chodidly, které jsou připravené se začít vyvíjet, samy, přirozeně, nikoliv svázány, spoutány, sešněrovány v nevhodných botách.

Vývoj nohy začíná od raného dětství v momentě, kdy se dítě poprvé postaví na nohy a začíná chodit a má zásadní vliv na správný postoj a správné držení těla v dospělosti. Se špatným držením těla se pojí bolesti zad, hlavy, migrény a jiné zdravotní potíže.                   černobílý
Proto se mnou jistě budou rodiče souhlasit, že základem pro správný vývoj nohy dítěte je vhodná obuv.

A o to mi v mém e-shopu Bosý chodec v hlavní řadě jde, obouvat děti do bot, které nezpůsobí v budoucnu žádné zdravotní potíže, ale pomůžou podpořit přirozený vývoj klenby, posílení všech svalů chodidla a kotníku.

Toto vše se má dít přirozeně, nikoliv svázáním nohy do pevného „svěráku“, jakým můžou některé nevhodné boty být. (viz. obrázek) Pak se totiž stává, že pokud noha v botě nemá prostor pro přirozené posilování a je uměle podporována, tak zleniví a je náchylná k úrazům. A v horších případech, které ale jsou, bohužel, velice běžné, vznikají z úzkých bot haluxy (bota je v prstové části příliš úzká a stlačuje prsty)

                                                                                                                                                                            noha v nevhodné botě_1
A tady přicházíme k hlavnímu tématu článku a to: 

JAKÉ BOTY TEDY POŘÍDIT DÍTĚTI, ABY SE NOHA CÍTILA CO NEJPŘIROZENĚJI A MOHLA PRACOVAT A SÍLIT SAMA?

Odpovědí jsou Barefoot boty. Je Vám ten název povědomý? Troufám si říct, že v 80% určitě ano, hodně se o nich v současné době mluví a je to jen dobře. Jen možná nevíte, co si pod tím přesně představit, že?

Trochu Vám to přiblížím...

Slovo barefoot (čti bér fút) pochází z angličtiny a znamená v překladu bosý nebo naboso.

Barefoot boty se svou konstrukcí nejvíce blíží chůzi naboso. Vyrábějí se jak pro děti, tak i pro dospělé.

Poznáte je tak, že:

- mají tenkou podrážku od 3mm do 6mm ohebnou a pružnou příčně i podélně. Přes tenkou podrážku noha vnímá terén a povrch skrz receptory umístěné v chodidlech.

- jsou ultralehké oproti běžným botám, takže dítě neomezují v pohybu, dobře se jim v nich i běhá jakoby na nohách pocitově neměly nic

- mají nulový sklon podrážky mezi špičkou a patou boty, tzn., že při chůzi a běhu má dítě přirozený postoj, kdy pata není výš, než špička a chodidlo může přirozeně pracovat

- špička bot je rozšířená tak, aby se v ní mohly prsty rozprostřít a pracovat přirozeně tak, jako u bosého chodidla - barefoot bota umožňuje noze neustále pracovat a tím posilovat svaly celého chodidla, nožní klenby + zlepšení držení celého těla a probuzení dávno zapomenutých smyslů, které chodidla dostávají od terénu

                 vivo-kresba-1-1024x630 I                         OSAI3535_1   

Zásadní rozdíl mezi barefoot botama a běžnou obuví je i ve způsobu chůze. V běžné obuvi připomíná dítě často chůzí „robota“ (kolíbá se ze strany na stranu s nohama daleko od sebe) To je z toho důvodu, že noha není v kontaktu s povrchem země a je uměle podpírána klenbou v botě. Kdežto v barefoot botech chodí velice snadno, lehce, přirozeně a je i rychlejší v běhu.


Vybrat vhodnou barefoot botu na konkrétní typ nohy je tak trošku věda a alespoň ze začátku je dobré nechat si poradit od odborníka. Nemusíte se bát ani objednávat přes internet. V mém e-shopu jsem Vám kdykoli k dispozici s odbornou radou a nabízím i možnost videohovoru, kdy Vás přesně naviguju při měření nohy dítěte. V nabídce mám jak barefoot dětské boty, tak i tzv. Kompromisní boty, které sice nesplňují všechna kritéria 100% barefoot bot, nicméně mají dle mého mínění minimální nedostatky, které nenarušují přirozený vývoj dětské nohy. Vybírat můžete z více, než 17 českých a zahraničních výrobců bot.

Při nákupu nad 1800,- Kč nabízím dopravu zdarma.

I přesto, že provozuju zatím jen e-shop, je možné po domluvě se mnou prohlídnout si, vyzkoušet a potažmo i koupit boty přímo v Karlových Varech.


                                       Barbora Vránová, majitelka e-shopu Bosý chodec

www.bosychodec.cz